Klíčový den pro elektromobilitu? Musk má představit revoluční baterii, píše Reuters

Model Y a Elon Musk

Model Y a Elon Musk Zdroj: ČTK

Továrna Tesly ve Fremontu.
Elon Musk.
Továrna Tesly ve Fremontu.
Elon Musk.
Továrna Tesly ve Fremontu.
10
Fotogalerie

Fanoušci vozů Tesla a Elona Muska mají před sebou dost možná jednu z nejočekávanějších událostí v historii elektromobilty. Alespoň v takovém duchu o nadcházející akci, takzvaném battery day, mluví sám Musk. Právě při této příležitosti má oznámit novinky kolem vývoje baterií. „V historii firmy dosud nebyla víc vzrušující událost,“ napsal už dříve na twitter Musk. 

Nyní do médií začínají prosakovat informace, které jeho slova potvrzují. Podle agentury Reuters hodlá Tesla představit novou baterii s výdrží jednoho milionu mil a navíc s takovou cenou, která elektromobil zlevní na úroveň auta se spalovacím motorem. Umožnit to má inovativní chemické složení, v rámci něhož se má v baterii významně snížit podíl drahého kobaltu. Battery Day se měla uskutečnit nejprve v dubnu, nyní Musk událost znovu přesunul, a to na červen. 

Tesla na nové baterii podle Reuters spolupracuje s čínskou firmou CATL. Ta už údajně vyvíjí i baterii, v níž  kobalt zcela nahradí směsí železa a fosfátu. Cena takové baterie by podle zdroje agentury vyšla dokonce na méně než 80 dolarů za kilowatthodinu.

V autoprůmyslu je přitom klíčová hranice 100 dolarů za kilowatthodinu. Ta má podle odborníků totiž zajistit, že se elektromobil bude prodávat za stejnou cenu jako vůz se spalovacím motorem. Ostatní automobilky jsou této hranici zatím vzdálené. Například General Motors jí má dle očekávání dosáhnout nejdřív v roce 2025, píše Reuters.

Baterie do elektromobilu má být jen jedním z kousků do Muskovy skládačky. V budoucnu se chce Tesla díky inovacím na tomto poli stát i energetickou firmu.