Hamáček by nepodpořil rozpočet, pokud by zmrazil platy hasičů a policistů

Jan Hamáček, ČSSD, ministr vnitra

Jan Hamáček, ČSSD, ministr vnitra Zdroj: Szkanderová Michaela

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček by nepodpořil takový státní rozpočet, který by zmrazil platy hasičů a policistů. Řekl to v Otázkách Václava Moravce

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce zmrazení platů vládě navrhnout. Případné veto státního rozpočtu, kterým v sobotu pohrozil prezident Miloš Zeman, by podle Hamáčka bylo komplikací, protože by pravděpodobně prodloužilo období rozpočtového provizoria. Partneři v debatě, předsedové opoziční ODS Petr Fiala a Starostů Vít Rakušan návrh rozpočtu kritizovali a požadovali v něm více úspor i další kroky.

"Na vládu půjdu se zmrazením a uvidíme. Já bych byla samozřejmě ráda, kdyby se to řešilo v rámci objemu, to znamená, kdyby se hledaly možnosti rušení agend," řekla v sobotu ČT ministryně Schillerová.

"Nebudu hlasovat pro státní rozpočet, který zmrazí platy hasičů a policistů," prohlásil  Hamáček. Ministryně by podle něj hasičům a policistům snížila ve skutečnosti platy o sedm procent. Základem je podle něj růst o tři procenta. Řekl také, že nevidí možnost razantních úspor na bezpečnosti státu.