Americké akcie na konci týdne posílily. Index Nasdaq dosáhl svého maxima

Burza Nasdaq

Burza Nasdaq Zdroj: Reuters

Medvědí a býčí trh, ilustrační foto
Wall Street, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Americké akcie zakončily zkrácený týden o Den díkůvzdání, kdy se na burzách neobchodovalo, růstem. Index technologického trhu Nasdaq se vyšplhal dokonce na dosavadní maximum. Akciovému trhu pomáhala naděje na ekonomické oživení v příštím roce a zprávy o vakcíně proti koronaviru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátel stoupl o 0,13 procenta a uzavřel na 29 910,37 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,24 procenta na 3638,35 bodu, zatímco index Nasdaq vzrostl o 0,92 procenta na rekordních 12 205,85 bodu.

Za celý týden přidal S&P 500 2,27 procenta, Dow Jones 2,21 a Nasdaq 2,96 procenta, napsala agentura Reuters.

Širší trh se opět podařilo překonat výrobcům čipů. Oslabily akcie společnosti Walt Disney, která oznámila, že propustí 32 tisíc zaměstnanců. Dále rostly akcie výrobce elektromobilů Tesla navzdory zahájení vyšetřování ohledně problémů jeho vozů.

Náladu investorů povzbudilo i oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena.

Na devizovém trhu slábnul dolar a ke koši měn se propadl nejníže za téměř tři měsíce. Investoři díky příznivým zprávám z Číny upřednostňují měny zemí, které obchodují s komoditami, před měnami považovanými za bezpečné. Zájem o dolar snižuje právě i pokračující růst akciových trhů.