Pražská burza mírně posílila. Dařilo se akciím Erste

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Index PX posílil o 0,45 procenta na 904,69 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie rakouského bankovního domu Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 20,44 procenty, ziskem 2,22 procenta.

Z dvanácti hlavních titulů pražské burzy dnes šest zakončilo obchodování v plusu, další tři emise stagnovaly. Mezi posilujícími emisemi byly i čtyři - Erste Group Bank, Komerční banka, ČEZ, Moneta Money Bank, které se podílely na naprosté většině (83 procent) z celkového objemu obchodů na burze. Největší nárůst dnes zaznamenaly akcie rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank, které posílily o 2,22 procenta na 552,20 korun.

K dalším emisím, které posílily, patří i Komerční banka. Akcie zpevnily o 1,15 procenta na 526 korun. Oproti tomu nejvýraznější pokles postihl akcie výrobce likérů Stock, které zlevnily o 1,56 procenta na závěrečných 63,30 koruny, klesají už čtyři dny. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie mediální společnosti CETV, které padly o 1,13 procenta na 96,30 korun.

Největší objem obchodů, a to 44 procent, dnes zaznamenaly cenné papíry rakouské skupiny Erste Group Bank. Druhým nejobchodovanějším titulem (ve výši 15 procent) byly akcie společnosti Komerční banka. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ dosáhly třetího největšího objemu obchodů - a to 14 procent.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.