Pražská burza po sérii poklesů ve středu otočila. Dařilo se akciím likérky Stock

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza posílila poprvé po třech dnech. Index PX stoupl o 0,57 procenta na 872,94 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie likérky Stock, které se podílejí na indexu aktuálně 2,89 procenty. Titul přidal 6,98 procenta na 72 korun za akcii.

Z jedenácti hlavních titulů pražské burzy ve středu sedm zakončilo obchodování v plusu, další jedna emise stagnovala. Již čtvrtý den v řadě přidávaly akcie Stocku, které překonaly své čtyřměsíční maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 73,8 koruny.

Dále pak rostly cenné papíry pojišťovny VIG o 1,59 procenta na 543 korun, stoupají už čtyři dny. Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie finančního domu Komerční banka, které oslabily o 0,42 procenta na 479 korun. Zároveň během dne hodnotou 476 korun překročily své sedmiměsíční minimum z října 2020.

Nedařilo se ani akciím rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank, které poklesly o 0,19 procenta. Už dva dny překonávávají své šestiměsíční minimum, když přes den jejich hodnota poklesla až na 474 korun.

Největší objem obchodů, a to 33 procent, ve středu zaznamenaly cenné papíry společnosti Komerční banka. Druhým nejobchodovanějším titulem (ve výši 23 procent) byly akcie rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank. Akcie energetické společnosti ČEZ dosáhly třetího největšího objemu obchodů - a to 16 procent.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.