Nejrychleji rostoucí startupy Evropy: Mezi tisícovkou jsou jen dva z Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Server Financial Times vydal již popáté svůj žebříček nejrychleji rostoucích evropských firem. Seznam obsahuje celkem tisícovku startupů. Polovině z nich podle serveru loni klesly tržby či zisk. Důvodem je přetrvávající pandemie, u některých ale sehrál roli také bexit či jiná událost. Mezi tisícovkou nejrychleji rostoucích firem Evropy jsou tentokrát jen dva čeští zástupci. 

Číslo jedna v obsáhlém seznamu společností obsadila britská energetická firma Bulb Energy, která vzrostla o úctyhodných 1 159 procent v ukazateli CAGR (složená roční míra růstu). Firma se zaměřuje na poskytování čistých zdrojů energie.

Druhou pozici obsadila společnost z oblasti fintechu. Jde o lotyšskou firmu Sun Finance, která vzrostla o 752 procent v ukazateli CAGR. Pomyslný bronz bere opět britská společnost. O celkem 465 procent si polepšila skupina Everflow, která je ve Velké Británii jedním z předních poskytovatelů pitné vody. 

V první desítce najdeme i kromě energetických, fintechových či technologických společností také výrobce baterií. A to švédskou společnost Polarium Energy Solutions, která se díky růstu o 315 procent v ukazateli CAGR dostala na sedmé místo v žebříčku. 

První českou firmou v žebříčku jsou až na 332. místě Stavební interiérové systémy s růstem 80 procent. Druhým českým zástupcem pak je technologická společnost Denevy, která se umístila na pozici 873 s růstem 40 procent. 

Top 10 nejrychleji rostoucích společností v Evropě:

  1. Bulb Energy (UK) - energetika
  2. Sun Finance (Lotyšsko) - fintech
  3. Skupina Everflow (UK) - energetika
  4. Glencar Construction (UK) - stavebnictví
  5. Spyrosoft (Polsko) - technologie
  6. Kolibri Games (Německo) - technologie, vývoj her
  7. Polarium Energy Solutions (Švédsko) - výroba baterií
  8. Veit Shopfitting (Německo) - interiérová výroba
  9. Crossflow Payment Solutions Trading (UK) - fintech
  10. Swapfiets (Nizozemsko) - sdílení jízdních kol

Zajímavostí je, že pro všechny společnosti, které se letos umístily v první desítce, jde o celkovou premiéru v žebříčku Financial Times.

Financial Times používá pro žebříček především údaj CAGR. V překladu jde o složenou roční míru růstu a ukazatel, který měří míru návratnosti investic po celou dobu trvání investice nebo také míru zhodnocení investice.

Podmínky pro kvalifikaci do žebříčku Financial Times:

  1. Společnost vykázala v roce 2016 příjmy ve výši minimálně 100 tisíc eur (nebo ekvivalent hodnoty měny podle průměru skutečného fiskálního roku)
  2. Společnost vykázala v roce 2019 tržby ve výši nejméně 1,5 milionu eur (nebo ekvivalent hodnoty měny podle průměru skutečného fiskálního roku)
  3. Společnost je nezávislá (společnost není dceřinou společností ani pobočkou jakéhokoli druhu) 
  4. Růst tržeb mezi roky 2016 a 2019 byl primárně organický
  5. Pokud je společnost na burze cenných papírů, její cena akcií od roku 2019 neklesla o 50 procent a více

Kompletní žebříček FT 1000 najdete zde >>>