Couche-Tard zrušila plány na převzetí Carrefouru za 16 miliard eur. Důvodem je odpor vlády

Kanadská Couche-Tard vzdala snahu o převzetí řetězce Carrefour

Kanadská Couche-Tard vzdala snahu o převzetí řetězce Carrefour Zdroj: Reuters

Francouzská vláda se postavila proti převzetí národního řetězce Carrefour
2
Fotogalerie

Kanadská maloobchodní společnost Alimentation Couche-Tard zrušila plány na převzetí evropského řetězce Carrefour za 16,2 miliardy eur (424 miliard Kč). Důvodem je odpor francouzské vlády, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Rozhodnutí o ukončení jednání o fúzi padlo podle zdrojů po setkání francouzského ministra financí Bruna Le Maira se zakladatelem Couche-Tard Alainem Bouchardem. Již předtím Le Maire vyloučil prodej Carrefouru z důvodu zabezpečení potravin. Carrefour ani Couche-Tard se k informacím nevyjádřily.

Firma Couche-Tard doufala, že získá vládní požehnání díky závazkům, jako zachování pracovních míst i dodávek potravin od francouzských výrobců či tím, že ředitel Carrefouru a Couche-Tard budou ve sloučené firmě zastávat funkci generálního ředitele společně. Chouche-Tard chtěl rovněž investovat do Carrefouru kolem tří miliard eur. Carrefour spojení podporoval. Francouzská vláda však do 24 hodin po potvrzení jednání spojení odmítla.

Bouchard podle zdrojů osobně odletěl do Paříže, aby vysvětlil podstatu dohody. Ministr financí však zopakoval svůj nesouhlas. Couche-Tard nejdříve zvažoval, že by pokračoval v dohodě i přes nesouhlas vlády, nakonec se však rozhodl od dohody odstoupit.

Carrefour je druhým největším maloobchodním řetězcem v Evropě, má téměř 12 300 obchodů ve 30 zemích a zaměstnává zhruba 320 tisíc lidí. Z toho 105 tisíc ve Francii, která je jeho největším trhem. Je také největším soukromým zaměstnavatelem ve Francii, kde má pod kontrolou zhruba pětinu trhu s potravinami. Spolu s dalšími řetězci tak má i zásadní úlohu v zásobování potravinami v době pandemie.

Carrefour od roku 1999 působil v České republice, v roce 2005 ale odešel a prodal své obchody konkurenční prodejní síti Tesco.