Florida zakázala výrobu a prodej uměle pěstovaného masa. Věda soupeří s tradičním zemědělstvím a obavami

Továrna na výrobu umělého masa společnosti Future Meat Technologies

Továrna na výrobu umělého masa společnosti Future Meat Technologies Zdroj: Future Meat Technologies

Ondřej Králík

Na Floridě začátkem července vstoupil v platnost zákaz prodeje a výroby uměle pěstovaného masa. Je to první americký stát s tímto omezením, ale na stejné vlně jedou už i další – Alabama, Arizona nebo Tennessee. Tento krok vyvolává vášnivou debatu o budoucnosti potravinářského průmyslu, tradičního zemědělství a významu technologických inovací.

Článek původně vyšel na serveru živě.cz.

Uměle pěstované maso, známé také jako kultivované nebo buněčné maso, se vyrábí v laboratorních podmínkách z živočišných buněk. Žádné krávy na pastvině, žádná kuřata v klecích – jen buňky v nádrži, které se množí a rostou, až z nich je něco, co vypadá a chutná jako běžné maso.

Zákaz přitom přichází v době, kdy uměle pěstované maso ještě není na americkém trhu běžně dostupné. Pouze dvě společnosti – Upside Foods a Good Meat – získaly povolení k prodeji, ale zatím jen v omezeném množství a v luxusních restauracích.

Stoupenci zákazu, mezi které patří také floridský republikánský guvernér Ron DeSantis, argumentují ochranou tradičního zemědělství a chovatelů dobytka. DeSantis označil uměle pěstované maso za součást plánu globálních elit nutit svět přejít k alternativním zdrojům bílkovin, včetně hmyzu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!