Hyundai a Kia zaplatí v USA pokutu tři miliardy za pomalé svolání vozů s problémovými motory

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: auto.cz/Ondřej Kroutil

Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
6
Fotogalerie

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors zaplatí ve Spojených státech pokutu 137 milionů dolarů (asi tři miliardy korun) kvůli pomalému postupu při svolávání zhruba 1,6 milionu automobilů, u kterých mohly nastat problémy s motorem. Pokud by firmy v budoucnosti neplnily požadavky amerických úřadů, musely by navíc zaplatit dalších 73 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Postih automobilek je vyústěním vyšetřování, které v roce 2017 zahájil americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). „Je důležité, aby výrobci náležitě pochopili naléhavost svých povinnosti při svolávání automobilů z bezpečnostních důvodů a poskytovali našemu úřadu včasné a nezkreslené informace o všech bezpečnostních problémech,“ uvedl úřad.

Společnost Hyundai spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Hyundai vyrábí automobily rovněž v České republice, v roce 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii.