Autoři 3D tištěného domu Prvok přicházejí s jeho novou verzí. A taky Druhokem

Komplexní pohled na Druhoka.

Komplexní pohled na Druhoka. Zdroj: Scoolpt

Vizualizace jednotlivých dílů Druhoka.
Komplexní pohled na Druhoka v jedné z variant.
Komplexní pohled na Druhoka v dalším možném setupu.
Komplexní pohled na Druhoka v jedné z možných variant.
Komplexní pohled na Druhoka v další z variant.
45
Fotogalerie

Bratři Trpákové a tým kolem nich v projektu Scoolpt momentálně řeší, kde natrvalo umístí svůj dům z oblých tvarů s názvem Prvok. Ten stále ještě kotví na pontonu u Střeleckého ostrova v Praze, kde sloužil jako demonstrace tohoto druhu stavění. Zároveň nyní Scoolpt přichází s novým modelem jednoduššího Prvoka a rovněž se zcela novým konceptem pojmenovaným Druhok. Oba návrhy tak, jako předešlý model, pokračují v uplatnění inovativní technologie 3D tisku betonu. 

Prvok, který byl i ve světovém kontextu jedním z prvních použití 3D tisku ve stavitelství tohoto druhu, se každopádně o budoucnost bát nemusí. “Věříme, že si najde svého obdivovatele, sběratele, přeci jen jde stále o autorské dílo, obytnou sochu. A než se tak stane, bude možný i jeho pronájem, ať už na obchodní snídani, polední brunch, případně i přenocování aneb organická architektura v praxi. Teď pro takové využití hledáme místo,” říká Ladislav Trpák. 

Celý projekt Scoolpt, za nímž od jeho prvopočátku stojí kromě bratrské dvojice také architekti Kateřina Nováková a Jiří Vele, ale tímto počinem nekončí. “Připravili jsme jednak cenově dostupnou verzi Prvoka, které pracovně říkáme Prvok 2.0. Ten je racionálnější, praktičtější a levnější - stojí plně zařízený pod tři miliony korun,” popisuje Ladislav Trpák s tím, že pro případné zájemce by firma byla schopna jej “na klíč” dodat za si dva měsíce.

Prohlédněte si fotogalerii:

“Původní Prvok byl spíše o emoci, umění, designu a technické inovaci. Originál každou vlnovkou,” doplňuje mladší z bratrské dvojice Trpákových Michal. 

Zároveň s tím Scoolpt připravuje i koncept s názvem Druhok. Ten vychází z takzvané účkové modulární architektury. Tato stavba by podle autorů měla být oproti Prvokovi i prostorově velkorysejší, kromě možnosti využít Druhoka pro bydlení může fungovat jako kancelář či kavárna. Návrh Druhoka i jeho předchůdce Prvoka si můžete prohlédnout v přiložené galerii.