Vítkova CPI by mohla dostat z prodeje částí Mladé fronty přes 25 milionů

Provoz vydavatelství Mladá fronta ukončil loni před Vánoci soud.

Provoz vydavatelství Mladá fronta ukončil loni před Vánoci soud. Zdroj: E15

Insolvenční správkyně vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, navrhla, aby soud souhlasil s vyplacením 25,8 milionu korun firmě CPI. Společnost je jedním ze zajištěných věřitelů, jíž vydavatelství dluží. Peníze se podařilo získat prodejem online divize Mladé fronty, ochranných známek některých časopisů i tím, že správkyně vymohla část pohledávek z obchodního styku. Vyplývá to z informací správkyně v insolvenčním rejstříku.

Firmě CPI, jejímž většinovým vlastníkem je Radovan Vítek, dlužilo vydavatelství 23,2 milionu korun. Tak vysoký úvěr CPI poskytla Mladé frontě, která dosud nevrátila nic, úvěr byl splatný 18. května. Na úrocích vznikl další dluh. CPI vlastnila jako zajištěný věřitel některé ochranné známky i internetové domény jako euro.cz nebo profit.cz. Správkyně uvedla, že kdyby kvůli úrokům dluh vůči CPI převýšil sumu 25,8 milionu, vyplatí mu výtěžek z prodeje dalšího majetku.

Kromě prodeje některých titulů a ochranných známek získala správkyně Petra Hýsková částku 19,7 milionu korun, když vymohla část pohledávek Mladé fronty z obchodního styku. "Insolvenční správkyně eviduje výtěžek zpeněžení majetku dlužníka zajištěného ve prospěch věřitele CPI ve výši nejméně 29,3 milionu korun," uvedla Hýsková. Dále navrhla soudu, aby jí přiznal zálohu na odměnu z výtěžku prodaného majetku 1,11 milionu korun.

Provoz vydavatelství Mladá fronta ukončil loni před Vánoci soud. Věřitelé žádají asi 400 milionů korun. Kumulovaná ztráta Mladé fronty byla koncem loňského roku téměř 200 milionů, zaměstnancům dlužila mzdy od října.

V lednu se v dražbě prodala Online divize vydavatelství včetně ochranných známek tištěného časopisu Euro, koupila ji společnost Internet Info za 15,8 milionu korun. Stejný měsíc se vydražily některé časopisy za téměř 4,2 milionu korun. V únoru koupila firma Albatros Media za 14 milionů korun knižní divizi vydavatelství, může dál pro knihy využívat značku Mladá Fronta.

Mladá fronta vydávala ekonomický týdeník Euro a další časopisy. Divize Online provozovala ekonomický web Finance.cz a dalších 12 titulů. Vydavatelství původně vlastnil podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v Česku je obviněn v kauze daňových podvodů.