Očkování proti covidu v sociálních službách pokulhává, stěžují si jejich poskytovatelé

Podle některých poskytovatelů terénních sociálních služeb je riziko nákazy ať už u pracovníků či samotných klientů stejné jako v pobytových službách, ne-li větší. 

Podle některých poskytovatelů terénních sociálních služeb je riziko nákazy ať už u pracovníků či samotných klientů stejné jako v pobytových službách, ne-li větší.  Zdroj: Facebook Domov u Biřičky

Domovy pro seniory patří do fáze 1A, tedy měli by být očkováni během ledna a února.
Ministerstvo zdravotnictví ale považuje ochranu v pobytových službách za prioritní.
Návštěvy v domovech pro seniory jsou komplikované.
4
Fotogalerie

Do takzvané první linie očkovaných proti covidu patří mimo jiné pracovníci i klienti v sociálních službách. Zatímco domovy pro seniory a ústavy sociální péče patří mezi ty, kteří se k vakcíně dostanou mezi prvními, provozovatele terénních pečovatelských služeb, kteří navštěvují stovky klientů denně, taková pozornost minula.

Z očkovacích plánů vyplývá, že ačkoli sociální služby spadají do první fáze mezi prioritně očkované, nejedná se zdaleka o celé spektrum pokrytí sociální služby. Poskytovatelé terénních sociálních služeb si musejí na očkování počkat déle než sociální služby pobytové.

Obyvatelstvo je do očkovacích plánů rozřazeno podle věku, zdravotní anamnézy a podle profese. Do takzvané fáze 1A patří nejrizikovější skupiny obyvatelstva, kterými jsou například senioři starší osmdesáti let, senioři a klienti v pobytových sociálních službách, ale samozřejmě i personál o ně pečující. Ti by podle plánů měli být očkováni během ledna a února 2021.

I zde ale panuje lehká nervozita. „Přestože máme mimo terénní služby i pobytové služby, dodnes nás nikdo nekontaktoval, kdy budeme očkováni a jak se systémově na celou věc připravit a to už jsme ve druhé polovině ledna,“ stěžuje si Štěpánka Holmanová, ředitelka domu s pečovatelskou službou Duha.

Oproti tomu ryze terénní pečovatelské služby patří do fáze 1B, tedy co se týká očkování, nejsou si s domovy pro seniory zcela rovné. K vakcíně by se tedy terénní pečovatelské služby mohly dostat mezi únorem a červnem 2021, což je o něco pozdější termín, a především podstatně širší časové ohraničení než ve fázi 1A. 

„Naši pracovníci dennodenně dojíždějí zhruba ke 150 klientům, o něž pečují, ale nemohou každému z nich vydezinfikovat dům či pracovat v předem upravených hygienických podmínkách, jako tomu je v domovech pro seniory,“ říká Jan Křížek, ředitel Digitus mise, společnosti s terénními sociálními službami. K tomu dodává, že riziko nákazy ať už u pracovníků, či samotných klientů je v terénních službách stejné jako v pobytových službách, ne-li větší. 

Ministerstvo zdravotnictví ale vnímá očkování v pobytových službách za prioritní. „Riziko při pobytu seniorů v kolektivech je významně vyšší než u izolovaných. Ochrana těch nejzranitelnějších je tedy absolutní prioritou,“ oponuje Barbora Peterová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Na vysoké riziko nákazy v terénních službách dále upozorňují i společnosti, které poskytují sociální rehabilitaci nebo doučování dětí v ubytovnách. „Očkování našich pracovníků považuji za velmi důležité, protože docházíme za staršími klienty, ale i za dětmi do ubytoven, kde jsou často tristní hygienické podmínky a tito lidé tam také žijí ve větších kolektivech,“ upozorňuje Ivana Hudcová, ředitelka občanského sdružení Dítě a kůň.

V případě terénních služeb se ale nejedná o malou hrstku poskytovatelů. V Česku je takových organizací přibližně 800.

Poskytovatelé terénních sociálních služeb mají pochopení pro nedostatek vakcín, nicméně upozorňují na nebezpečí, kdy se nejedná pouze o nenaočkované seniory, ale jedná se i o pracovníky, kteří v případě nákazy koronavirem nemohou o seniory pečovat a zároveň pak mohou dále šířit onemocnění mezi rizikové skupiny.