Čestné prohlášení či potvrzení od zaměstnavatele je třeba na cestu mimo okres

Policie ČR kontroluje občany.

Policie ČR kontroluje občany. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic se od 1. března na tři týdny zpřísnila pravidla pro volný pohyb osob v Česku. Musejí zůstávat ve svém okresu, platí ale výjimky. Pro cestu do práce potřebujete potvrzení od zaměstnavatele. K lékaři, na úřad nebo pro cestu za členem rodiny, o kterého pečujete, stačí čestné prohlášení. Kde najít vzor pro čestné prohlášení a jak ho vyplnit?

Podle vládního nařízení si lidé museli naposledy v neděli 28. února vybrat jedno místo, na kterém budou v následujících třech týdnech pobývat. Pokud jste například přejeli na chatu, musíte tam zůstat do 21. března. Mezi městskými částmi, kam spadá i diskutovaná Praha, mohou lidé přejíždět bez omezení, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

Cesty mimo okres

Pro cesty do práce mimo okres je potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak stačí čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a s cílem cesty. Nákupy jsou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí.

Dodržování omezení pohybu namátkově kontrolují policisté s vojáky a příslušníky Celní správy. Hlídky dohlížejí na pěti stech vytipovaných stanovištích, v rámci Česka ale působí i mobilní hlídky. První týden (1. až 7. března) budou kontroly namátkové a vše by mělo probíhat v formou domluvy. Druhý a třetí týden karantény (8. až 21. března) mají být kontroly přísnější.

Cesta do práce – formulář, čestné prohlášení i potvrzení od zaměstnavatele

Pro cestu do práce mimo okres, kde máte nahlášený tvralý pobyt nebo místo bydliště, potřebujete do 21. března vyplněný formulář, čestné prohlášení s účelem cesty nebo potvrzení od zaměstnavatele. Formulář pro potvrzení od zaměstnavatele lze stáhnout v elektronické podobě na webu Úřadu vlády České republiky.

Ve formuláři vyplníte náležité personálie, místo bydliště, adresu zaměstnání, datum platnosti (od, do) a pak jej podepíše zaměstnavatel. V prvním týdnu omezení pohybu osob bude policie podle jejího náčelníka benevoletní a nejméně jedna cesta do zaměstnání by měla projít bez formuláře. Doporučujeme ale neprodleně potvrzení vyřídit.

Stejně alespoň pro první cestu může fungovat čestné prohlášení podle nařízení vlády podle bodu IV. V tomto formuláři opět vyplníte personálie a pouze zaškrtnete účel cesty mimo okres.

Cesta k lékaři, na úřad nebo kvůli péči o příbuzného

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády povolené nejsou, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky, běh a další sportování přes den jsou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci je možné do 500 metrů od bydliště. 

Čestné prohlášení, případně potvzení od lékaře nebo úřadu, kam cestujete, potřebujete do 21. března vždy pro opuštění hranic okresu. Nabízí se několik možnosti. První je vyplnění čestného prohlášení, které si můžete stáhnout a vytisknout na webu Úřadu vlády České republiky, kde vyplníte náležité personálie, vypíšete přesný důvod cesty, a hlavně její cíl. 

Druhou možností je vyplnění formuláře podle nařízení vlády podle bodu IV,  kde vyplníte náležité personálie a zaškrtnete jednu z možností, kterou vzorový formulář nabízí.

Je třeba upozornit, že web Úřadu vlády by mohl být přetížený a stahování dokumentů by na omezenou dobu nemuselo fungovat správně. Jako třetí možnost se tedy nabízí stažení formuláře na webu Generátor čestných prohlášení, kde jednoduše vyberete důvod opuštění okresu, vše vyplníte on-line a kliknete na tlačítko vytisknout. 

Čtvrtou možností je napsat čestné prohlášení ručně. Ručně psané čestné prohlášení stačí pro cestu k lékaři či na úřady. Forma by měla vycházet ze vzoru formuláře, který zveřejnila vláda na webu.

Mimo okres na očkování? Jak si rezervovat očkování: