OBRAZEM: Ticho, prázdno a sílící beznaděj. Opuštěné Alpy i české hory volají po návratu lyžařů

Evropská lyžařská střediska se zoufale snaží zachránit novou sezónu v době pandemie. Zatím se však zdá, že mnohá nebudou moci ani otevřít.

Evropská lyžařská střediska se zoufale snaží zachránit novou sezónu v době pandemie. Zatím se však zdá, že mnohá nebudou moci ani otevřít. Zdroj: Reuters

Alpská lyžařská střediska v koronačase stojí.
A naděje, že se situace během vánočních a novoročních svátků změní, se pomalu vytrácí.
Nad údolími a zasněženými vrcholky hor rozprostírá neobvyklé ticho.
Alpská lyžařská volají po návratu lyžařů.
Odložený start lyžařské sezóny využívají provozovatelé lanovek a vleků ke kontrole technického stavu.
12
Fotogalerie

Nejistá sezóna evropských lyžařských středisek odstartovala. A zatímco v jiných letech by horské svahy vzali útokem nedočkaví lyžaři, letos lanovky i vleky ve většině alpských střediscích stojí. Může za to koronavirová pandemie, která znemožnila provozovatelům areály otevřít. Místo kovového řinčení, šepotu sněhu a disco melodií z après-ski barů se nad horskými údolími a zasněženými vrcholky rozprostírá ticho. A naděje, že se situace během vánočních a novoročních svátků změní, se pomalu vytrácí.

Německo, Itálie i Francie mají v úmyslu nechat lyžařské areály zavřené i během vánočních svátků. Italský premiér Giuseppe Conte dokonce na půdě Evropské unie volá po plošném uzavření středisek a koordinovaném postupu při jejich znovuotevření. To se příčí Rakousku i Švýcarsku, jež návrh rovnou odmítly.  

Hlasité proti vyslovují i provozovatelé českých lyžařských středisek, kteří zaslali prostřednictvím zastřešujících asociací cestovního ruchu dopis premiérovi Babišovi. V něm uvádí, že situace v tuzemských ski areálech je výrazně odlišná od těch aplských a riziko, že by se česká horská střediska stala baštou šíření koronaviru, je malá. Vláda by se proto měla zaměřit spíše na nastavení funkčních podmínek, za kterých bude provoz lyžařských středisek v době Vánoc umožněn, soudí vlekaři.

„Jsme přesvědčeni, že provozovatelé jsou schopni akceptovat a zabezpečit odpovídající bezpečnostní pravidla, přičemž pro těžce zkoušený segment cestovního ruchu v ČR by zachování plynulého provozu na českých horách byla významná podpora, která by měla pozitivní vliv i na národní hospodářství,“ píší v dopise premiérovi a ministrům Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.