Akcie, měny & názory Davida Velvéthyho: Zlaté časy bitcoinu

Až na Měsíc... držitelé bitcoinu očekávají v dalším roce výrazný růst kryptoměny.

Až na Měsíc... držitelé bitcoinu očekávají v dalším roce výrazný růst kryptoměny. Zdroj: profimedia

Bitcoin patří mezi nejvýnosnější investice roku 2020
Bitcoin, ilustrační foto
Bitcoin, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Hodnota bitcoinu v uplynulém roce raketově rostla a tento trend i přes citelné turbulence pokračuje také v prvních týdnech roku 2021. Začátkem ledna se bitcoin dokonce historicky poprvé dostal přes hranici 41 tisíc dolarů – cenu, která byla ještě nedávno téměř nepředstavitelná. Důvodů, proč toto aktivum láme takové rekordy, je hned několik

Svou roli v tom hraje především pandemie koronaviru, kdy se investoři rozhodli vyměnit klasické trhy s akciemi a dluhopisy za pomyslný bezpečný přístav pro své investice. A tím je díky své deflační tendenci právě bitcoin. Množící se články v médiích o prudkém růstu kryptoměn navíc v mnoha lidech a nově i v institucích vyvolaly takzvaný syndrom FOMO neboli strach z ušlé příležitosti.

Mediální tlak tak přivedl na trh spoustu nových investorů, kteří vzhledem k aktuální situaci vidí zajímavou příležitost pro zhodnocení svých aktiv právě v bitcoinu. Zmínit je třeba také implementaci kryptoměn populárními službami pro retail. Příkladem je společnost PayPal, která přišla s jejich podporou.

K současným hodnotám bitcoinu přispěly velkým dílem rovněž instituce (banky, investiční společnosti, penzijní a hedgeové fondy), které v loňském roce začaly nakupovat kryptoměny ve velkém. Například americký svěřenský fond Grayscale, který měl před koronakrizí ve správě bitcoiny v hodnotě tří miliard dolarů, se na začátku roku 2021 pyšní aktivy v celkové hodnotě kolem 20 miliard dolarů.

Instituce navíc obecně nakupují více bitcoinů, než se stíhá vytěžit, a ihned po nákupu si je stahují do bezpečí takzvaných cold wallets, tedy off-line peněženek, čímž odebírají likviditu z trhu. Jedním z důvodů pro institucionální nákupy jsou mimo potenciálu samotné investice také regulace kryptoměn, které jsou v USA v plném proudu a jsou pro budoucnost bitcoinu brány naprosto pozitivně.

A jaký bude další vývoj na trhu? Celkový počet bitcoinů je pevně stanoven na 21 milionů a v současné době je vytěženo již něco přes 18,6 milionu. Tempo přírůstku spolu s další těžbou postupně klesá, a tím se zvyšuje nejen cena bitcoinu, ale i poptávka po něm. V dlouhodobém horizontu se tak podle všech predikcí dá očekávat, že hodnota bitcoinu i nadále poroste.

Autor je specialista na blockchain, metaverse, web3 a krypto aktiva