INFOGRAFIKA: Hrozba inflace se vrací, ale řada investorů s ní už nemá zkušenost

Video placeholde

Do vyspělých ekonomik se po delší době vrací strašák růstu cen. Inflaci jako jeden z důsledků pandemie předznamenává stále více ukazatelů; pro řadu lidí je to přitom nová zkušenost. Zdražování standardizovaného spotřebního koše se poměrně dlouho drželo při zemi. Podrobnosti ukazuje videografika automaticky spouštěná pod titulkem článku.

Na budoucí inflaci nepoukazuje jen nárůst výnosů amerických dluhopisů, ale například také ceny komodit. „Komodity začaly rok 2021 s očekáváním přicházejícího ,supercyklu‘, který by mohl dostat většinu jejich cen na nová historická maxima. Ekonomika se teprve začíná rozjíždět a poptávka po průmyslových a zemědělských komoditách bude ještě růst,“ uvedl analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Americká ropa WTI za první čtvrtletí vzrostla o 22,82 procenta na 59,55 dolaru za barel. Pokračovat v postupném růstu bude nejspíše nadále, nicméně další růst bude brzdit silnější dolar a potenciální rozvolnění těžby, dodal Hájek.

Rostou podle něj také průmyslové kovy jako například měď. Důvodem je zvyšující se poptávka především z Číny. Tam se ekonomická expanze podle Hájka velmi rychle vrací na původní hodnoty a podobný scénář lze čekat i v dalších světových ekonomikách. Mědi zároveň pomáhá snaha vlád o snížení závislosti na fosilních palivech, jelikož je tento ušlechtilý kov velmi důležitým prvkem v systémech obnovitelné energie.

Zásadním faktorem při debatách o inflaci jsou kroky centrálních bank a vlád na podporu koronavirem ochromených ekonomik. Rozdávání hotovosti a intenzivní nákupy dluhopisů patří mezi kroky, které úvahy o růstu cen podnítily zřejmě nejvíce. Mimořádně uvolněná monetární politika se výrazně projevuje mimo jiné na cenách nemovitostí či růstu akciových indexů na nová maxima.

Z politiky levných peněz těží i kryptoměny v čele s bitcoinem. Podle některých expertů, které cituje videografika, jsou ale obavy z masivního zdražování přehnané. Na výraznou inflaci nepoukazuje například ani podzimní prognóza Mezinárodního měnového fondu.

Připomeňte si, jak silné hospodářské oživení a míru inflace předpovídá MMF pro rok 2021: