Bidenův záchranný balík už mají Američané na dosah. Robinhood chce na burzu

Záchranný balík ve výši 1,9 bilionu dolarů amerického prezidenta Joea Bidena (na snímku) prošel Sněmovnou reprezentantů. Teď ho ještě musí schválit Senát.

Záchranný balík ve výši 1,9 bilionu dolarů amerického prezidenta Joea Bidena (na snímku) prošel Sněmovnou reprezentantů. Teď ho ještě musí schválit Senát. Zdroj: e15.cz

Společnost Robinhood se chystá už v březnu poprvé vstoupit na burzu. Její akcie by mohly být ohodnoceny na více než dvacet miliard dolarů.
Maďarská vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána pravděpodobně vystoupí z Evropské lidové strany, celoevropského sdružení konzervativních a křesťansko-demokratických politických hnutí.
Na Facebooku lze nelegálně nakoupit pozemky v amazonském deštném pralese.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Záchrana na cestě

Americká Sněmovna reprezentantů v neděli schválila Bidenův záchranný balík na podporu ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů, skoro 41 bilionů korun. Je to už třetí finanční stimul, které by tamní hospodářství mělo dostat. Zahrnuje i podporu nezaměstnaných a univerzit. Každý Američan má dostat šek na 1400 dolarů.

Velká část peněz půjde také na očkování a testování proti koronaviru. Nyní musí balíček potvrdit Senát. Bidenova Demokratická strana je přesvědčena, že návrh projde, ačkoli ve sněmovně proti němu kromě republikánů hlasovali i dva demokraté, kterým se stimul zdá příliš drahý.   

Orbánův Fidesz odchází z EPP

Maďarská vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána zřejmě vystoupí z Evropské lidové strany (EPP). Důvodem je Orbánova autoritářská politika, jež podle EPP nedodržuje základní principy právního státu. Uskupení evropských konzervativních a křesťansko-demokratických stran pozastavilo Fidesz členství už v roce 2019.

Teď se chystá zpřísnit pravidla pro své členy týkající se dodržování společných hodnot, která by jí umožnila Fidesz úplně vyloučit. Tomu chce Orbán předejít, a pokud budou nová pravidla přijata, sám své hnutí z EPP stáhne. EPP je největší skupinou politických stran v Evropě, patří do něj německá CDU nebo česká KDU-ČSL.     

Z trhů a burz 

Robinhood poprvé nabídne své akcie

Makléřská společnost Robinhood, která provozuje populární obchodní platformu pro drobné investory, plánuje už během března vstoupit na burzu. Uvedla to agentura Bloomberg. Akcie firmy by mohly být ohodnoceny na více než dvacet miliard dolarů, přes 430 miliard korun. Zatím však nepadlo konečné rozhodnutí a načasování IPO se ještě může změnit. Robinhood získal obrovskou popularitu během pandemie zejména mezi mladými lidmi. Platforma také stála za nedávnou aférou s nákupy akcií společnosti GameStop.        

Nelegální prodej pralesů přes Facebook

Na Facebooku se objevují reklamy nabízející prodej pozemků na území amazonských deštných pralesů a k nelegálním transakcím opravdu dochází. Zjistila to britská BBC. Nejvíce reklam pochází z brazilského státu Rondônia. Některé nabízené pozemky mají rozlohu tisíce fotbalových hřišť a leží v chráněných přírodních rezervacích a národních parcích. Společnost Facebook uvedla, že je připravena spolupracovat s brazilskými úřady, sama však proti prodejcům akci nepodnikne.     

Tweet dne

V Barmě pokračují násilné protesty proti nedávnému vojenskému převratu. Během nepokojů zemřelo přes dvacet lidí. Úsilí demonstrantů podpořila i Česká republika. 

Stane se dnes

  • Ministři zahraničí Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Slovinska budou jednat o očkování proti koronaviru, hraničních kontrolách a o projektu očkovacích pasů. 
  • Soud v Paříži vynese verdikt nad bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jenž čelí obžalobě z korupce. Hrozí mu až čtyři roky vězení.
  • V Jeruzalémě bude zřízena úřadovna českého velvyslanectví, které sídlí v Tel Avivu.
  • Itálie vydá zprávu o svém hrubém domácím produktu za rok 2020.
  • Německo zveřejní předběžnou zprávu o vývoji inflace v zemi za únor.