Japonsko zřejmě vypustí radioaktivní vodu z elektrárny Fukušima do oceánu

Kontaminovaná voda z japonské Fukušimy má skončit v oceánu.

Kontaminovaná voda z japonské Fukušimy má skončit v oceánu. Zdroj: ČTK/AP/Tomohiro Ohsumi

Fukušima devět let po jaderné havárii připomíná město duchů.
Fukušima devět let po jaderné havárii připomíná město duchů.
Fukušima devět let po jaderné havárii připomíná město duchů.
Fukušima devět let po jaderné havárii připomíná město duchů.
Fukušima devět let po jaderné havárii připomíná město duchů.
8
Fotogalerie

Více než milion tun kontaminované vody má být od roku 2022 vypuštěno do Tichého oceánu. Plánuje to největší japonská elektrárenská společnost TEPCO, která provozuje nechvalně proslulé jaderné elektrárny v prefektuře Fukušima. Záměr podporuje japonská vláda, ačkoli proti němu bouřlivě protestují místní ochránci životního prostředí a také rybáři. Ti mají strach, že to zcela zničí jejich byznys. S odvoláním na japonská média o tom informuje britský deník The Guardian

Podle japonského ministra průmyslu a obchodu Hirošiho Kadžijamy ještě nic není oficiálně rozhodnuto. „Rozhodnutí však musíme učinit rychle,“ řekl Kadžijama na tiskové konferenci. Japonská vláda by měla vynést verdikt do konce tohoto měsíce. Radioaktivní voda unikla během havárie v roce 2011 ze tří poškozených reaktorů jaderné elektrárny Fukušima a smísila se s podzemní a dešťovou vodou. Firma TEPCO se ji sice snaží vyčistit, nedaří se jí ovšem z ní odstranit tritium, což je radioaktivní izotop vodíku. 

Kontaminovaná voda je zatím uzavřená v 1044 velkých nádržích, avšak její množství se neustále zvyšuje o 170 tun denně a společnosti již docházejí kapacity na její uskladnění. Kompletně dojít mají v létě roku 2022. Do té doby se jí Japonci musejí zbavit. Nebezpečná kapalina má být uvolňována do Pacifiku postupně a celý proces tím pádem potrvá několik desetiletí. Už nyní přesahuje množství problematické vody milion tun.

Záměr nicméně dlouhodobě naráží na tvrdý odpor nejen ochránců přírody, ale také japonských rybářů a sousedních států. V Jižní Koreji je například od roku 2013 zakázán dovoz ryb a mořských plodů z dané oblasti. Jihokorejští politici japonský plán opakovaně označují za „smrtelnou hrozbu pro životní prostředí“.

Rybáři se obávají, že po vypuštění radioaktivní vody si jejich úlovky už nebude chtít koupit nikdo, celý průmysl bude těžce paralyzován a náprava jeho reputace potrvá roky. Prezident národní rybářské federace Hiroši Kiši se ve čtvrtek sešel s ministrem Kadžijamou a přesvědčoval jej, aby vláda vymyslela jiné východisko.

Prohlédněte si fotogalerii:

Zároveň vyzval domácí opozici, aby rybáře podpořila. Dalším problémem je fakt, že se v Japonsku mají příští rok konat letní olympijské hry. Některé sportovní akce se přitom uskuteční méně než 60 kilometrů od poničené jaderné elektrárny.   

Názory odborníků na likvidaci kontaminované vody se různí. Skupina japonských expertů doporučila letos na jaře tamní vládě, že vypuštění do oceánu je nejrealističtějším řešením. Tritium prý může ohrozit lidské zdraví pouze v obrovských dávkách. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) ve Vídni by mělo být možné kapalinu rozředit mořskou vodou tak, aby byla méně škodlivá.

K havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima došlo 11. března roku 2011 a šlo o největší nukleární katastrofu od Černobylu. Tragédii způsobilo zatopení elektrárny ničivou vlnou tsunami. Tu vyvolalo mimořádně silné zemětřesení v oblasti Tóhoku. Na vině však byla i špatná bezpečnostní připravenost společnosti TEPCO a laxnost japonských úřadů. 

Kvůli havárii muselo být evakuováno 150 tisíc obyvatel, došlo ke kontaminaci životního prostředí a zemědělské půdy. Přímé ekonomické ztráty se odhadují na nejméně 15 miliard dolarů, tedy skoro 350 miliard korun. Ty nepřímé budou výrazně vyšší. Japonsko musí například od té doby dovážet 90 procent elektrické energie ze zahraničí.