Trumpa opouští další člen vlády. Kvůli útoku na Kapitol rezignoval ministr zdravotnictví USA

Ministr zdravotnictví Alex Azar s prezidentem Donaldem Trumpem.

Ministr zdravotnictví Alex Azar s prezidentem Donaldem Trumpem. Zdroj: Reuters

Trumpa opouští další ministr, odchází šéf rezortu zdravotnictví Alex Azar
Americký ministr zdravotnictví Alex Azar na návštěvě Tchaj-wanu.
Ministr zdravotnictví Alex Azar rezignoval.
4
Fotogalerie

Formální rezignační dopis napsal 12. ledna americký ministr zdravotnictví a sociálních služeb Alex Azar. Svůj krok zdůvodnil násilným útokem stoupenců prezidenta Donalda Trumpa na americký Kongres z minulého týdne. Jako první zprávu přinesla televize CNN. Ministr její informaci vzápětí potvrdil s tím, že zůstane ve funkci do 20. ledna, tedy do inaugurace nového prezidenta Joea Bidena.

Azar ve dvoustránkovém dopise vypočítává úspěchy americké administrativy, za něž označuje mimo jiné rychlý vývoj vakcíny proti COVID-19, která podle něj zachránila „stovky tisíc nebo dokonce miliony amerických životů“. Útok na Kapitol byl podle něj útokem na demokracii a na tradici mírového předání moci. Trumpova nepodložená tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech pak pošpinily historický odkaz této vlády, cituje z prohlášení agentura Reuters.

Sídlo amerického Kongresu minulý týden během schůze k volebním výsledkům napadl dav Trumpových stoupenců, přičemž výtržnostem výrazně přispěl sám prezident. Šéf Bílého domu soustavně šířil nepravdivé a nepodložené informace o průběhu a výsledku voleb, na mítincích i na sociálních sítích burcoval své voliče a jen těsně před vypuknutím nepokojů své příznivce vyzval k pochodu na Kapitol. V důsledku nastalého chaosu zemřelo pět lidí.

V reakci na to již oznámili odchod z Trumpova vládního týmu ministryně školství Betsy DeVosová, ministryně dopravy Elaine Chaová nebo ministr vnitřní bezpečnosti Chad Wolf. Rezignaci podali například i náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Matt Pottinger či bývalý personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, který nyní působil jako zvláštní zmocněnec USA v Severním Irsku.