Výroba elektromobilů dostala v USA další impulz, Korejci urovnali miliardový spor o autobaterie

Elektroauto Ford Mustang Mach-E

Elektroauto Ford Mustang Mach-E Zdroj: profimedia

Výroba baterií, ilustrační foto
Výroba baterií, ilustrační foto
SK Innovation expanduje i do Evropy, nedávno oznámila výstavbu třetí továrny v Maďarsku
LG Energy Solution je divizí LG Chem
Ford Motor vyjádřil úlevu nad dosažením dohody
6
Fotogalerie

Dva korejští výrobci baterií do elektromobilů urovnali vleklý spor o duševní vlastnictví, který narušoval zelené plány amerického prezidenta Joea Bidena. LG Energy Solution a SK Innovation oznámily dohodu, díky které mohou pokračovat v expanzi do Spojených států. Úmluva zřejmě zachránila výstavbu továrny SKI v Georgii, která by měla zásobovat Ford Motor a americkou odnož Volkswagenu.

„Toto urovnání je vítězstvím pro americké pracovníky a americký automobilový průmysl,“ komentoval dosažení dohody Biden. SK Innovation v rámci ní zaplatí LG 1,8 miliardy dolarů za to, že upustí od všech stížností. Je to přitom jen zhruba třetina očekávané částky.

Akcie obou společností šly po oznámení dohody nahoru, hodnota SKI poskočila o 15 procent. Dohoda prezidentovi vyřešila dilema mezi ochranou duševního vlastnictví a jeho zelenou agendou.

LG vinila SKI z krádeže výrobního postupu u baterií, spor mezi firmami se táhl dva roky. K jeho zahlazení došlo na poslední chvíli, v den lhůty pro prezidentské veto verdiktu americké Mezinárodní obchodní komise (ICT).

Orgán, který chrání trh USA před neférovými praktikami, v únoru rozhodl ve prospěch LG a vyřkl desetiletý zákaz působení SKI na americkém trhu. Povolil pouze dodávku baterií pro Ford a Volkswagen na základě stávajících kontraktů, aby jim nezpůsobil vážné problémy s výpadkem dodavatelů.

SKI staví pro rozvoj elektromobility velmi důležitou továrnu v Georgii za 2,6 miliardy dolarů. Vysílala signály, že za takových podmínek řešení pře může výstavbu zrušit, což vyvolalo obavy z možných komplikací pro rozvíjející se odvětví. Pohrůžka přiměla místní politiky k tomu, aby lobbovali za Bidenovo veto verdiktu komise. Zároveň rostl tlak na firmy, aby se dohodly mezi sebou.

„Před týdnem se jednání mezi společnostmi zastavilo. V ohrožení tak bylo 2600 pracovních míst v Georgii. Dohoda zajistí nejen tisíce míst, ale také miliardy budoucích investic, a Georgia se tak v příštích letech stane lídrem ve výrobě baterií do elektroaut,“ uvedl podle The New York Times demokratický senátor za stát Jon Ossoff.

LG zase buduje továrnu v Ohiu, která by měla zásobovat General Motors. Republikánský guvernér státu Mike DeWine tak na Bidena zase apeloval, aby rozhodnutí komise nevetoval. Uváděl, že SKI by neměla profitovat z krádeže, která je prý páchána i na místních dělnících.